ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Η επιχειρησιακή πρόγνωση καιρού παρουσιάζεται στο κοινό μέσα από τη δημοφιλή ιστοσελίδα www.meteo.gr (στα ελληνικά), καθώς και μέσω της ιστοσελίδας www.noa.gr/forecast (στα αγγλικά). Το Meteo.gr παρέχει προβλέψεις 6 ημερών για τον καιρό σε 500 πόλεις σε όλη την Ελλάδα , σε συνδυασμό με προβλέψεις UV. Επιπλέον, παρέχεται διαδραστικός χάρτης με λεπτομερείς προγνώσεις ανέμου καθώς και προβλέψεις κύματος για τις ελληνικές θάλασσες .

ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΗ UV

Ο δείκτης UV διεθνώς ορίζεται ως έκφραση του κινδύνου της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας για τον άνθρωπο και το οικοσύστημα. Το ΙΕΠΒΑ παρέχει σε ημερήσια βάση πρόβλεψη του δείκτη UV μέσω της ιστοσελίδας http://www.meteo.gr/meteoplus/uv.cfm. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει ένα μοντέλο μεταφοράς ακτινοβολίας με παραμέτρους εισόδου, όπως η ζενίθεια ηλιακή γωνία, η πρόβλεψη νεφοκάλυψης , η προβλεπόμενη στήλη του όζοντος ( παρέχεται από το KNMI / ESA), η λευκαύγεια του εδάφους και το υψόμετρο για κάθε επιμέρους περιοχή του χάρτη πρόγνωσης

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Το εκτεταμένο δίκτυο των περίπου 260 πλήρως αυτοματοποιημένων μετεωρολογικών σταθμών του ΙΕΠΒΑ σε όλη την Ελλάδα προσφέρει στο κοινό πληροφορίες σχετικά με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν, με ανανέωση δεδομένων ανά 10 λεπτά. Οι μετεωρολογικές παράμετροι που παρουσιάζονται είναι οι εξής: η θερμοκρασία αέρα (ºC), η σχετική υγρασία (%), η ατμοσφαιρική πίεση (hPa), η ταχύτητα ανέμου (m/s ή Km/h) και η διεύθυνσή της, καθώς και η αθροιστική βροχόπτωση (mm).

Σε επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς καταμετρώνται, επίσης, η ολική εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία (W/m²) και η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία. Όλες οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις και μετρήσεις αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων για περαιτέρω στατιστική ανάλυση. Ιστορικά στοιχεία των αυτόματων σταθμών δίνονται στη σελίδα www.meteo.gr/meteosearch.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Το ΙΕΠΒΑ διαθέτει μοναδικό εξοπλισμό για τις επιτόπιες μετρήσεις και την τηλεπισκόπηση της βροχόπτωσης. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα κινητό ραντάρ καιρού, ένα βιντεο-δισδρόμετρο δύο διαστάσεων και ένα δίκτυο βροχόμετρων με καταγραφείς δεδομένων. Το σύστημα μπορεί να καταγράψει ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ραγδαία βροχόπτωση, χαλαζόπτωση, σίφωνες σε τοπικό επίπεδο και σε αποστάσεις μέχρι και 100 Km.