ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Η επιχειρησιακή πρόγνωση καιρού παρουσιάζεται στο κοινό μέσα από τη δημοφιλή ιστοσελίδα www.meteo.gr (στα ελληνικά), καθώς και μέσω της ιστοσελίδας www.noa.gr/forecast (στα αγγλικά). Το Meteo.gr παρέχει προβλέψεις 6 ημερών για τον καιρό σε 500 πόλεις σε όλη την Ελλάδα , σε συνδυασμό με προβλέψεις UV. Επιπλέον, παρέχεται διαδραστικός χάρτης με λεπτομερείς προγνώσεις ανέμου καθώς και προβλέψεις κύματος για τις ελληνικές θάλασσες .

ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΗ UV

Ο δείκτης UV διεθνώς ορίζεται ως έκφραση του κινδύνου της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας για τον άνθρωπο και το οικοσύστημα. Το ΙΕΠΒΑ παρέχει σε ημερήσια βάση πρόβλεψη του δείκτη UV μέσω της ιστοσελίδας http://www.meteo.gr/meteoplus/uv.cfm. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει ένα μοντέλο μεταφοράς ακτινοβολίας με παραμέτρους εισόδου, όπως η ζενίθεια ηλιακή γωνία, η πρόβλεψη νεφοκάλυψης , η προβλεπόμενη στήλη του όζοντος ( παρέχεται από το KNMI / ESA), η λευκαύγεια του εδάφους και το υψόμετρο για κάθε επιμέρους περιοχή του χάρτη πρόγνωσης

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Το εκτεταμένο δίκτυο των περίπου 260 πλήρως αυτοματοποιημένων μετεωρολογικών σταθμών του ΙΕΠΒΑ σε όλη την Ελλάδα προσφέρει στο κοινό πληροφορίες σχετικά με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν, με ανανέωση δεδομένων ανά 10 λεπτά. Οι μετεωρολογικές παράμετροι που παρουσιάζονται είναι οι εξής: η θερμοκρασία αέρα (ºC), η σχετική υγρασία (%), η ατμοσφαιρική πίεση (hPa), η ταχύτητα ανέμου (m/s ή Km/h) και η διεύθυνσή της, καθώς και η αθροιστική βροχόπτωση (mm).

Σε επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς καταμετρώνται, επίσης, η ολική εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία (W/m²) και η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία. Όλες οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις και μετρήσεις αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων για περαιτέρω στατιστική ανάλυση. Ιστορικά στοιχεία των αυτόματων σταθμών δίνονται στη σελίδα www.meteo.gr/meteosearch.

ΑΚΤΙΝΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Στο αναπτυσσόμενο δίκτυο ακτινομετρικών σταθμών συμπεριλαμβάνονται δύο σταθμοί εντός Αττικής, ο ιστορικός ακτινομετρικός σταθμός στο Θησείο και ο νεότερος στην Πεντέλη, αλλά επιπλέον έξι ακόμα σταθμοί διάσπαρτοι στον Ελλαδικό χώρο: στο Κλοκωτό (Τρίκαλα), στη Λάρισα (Θεσσαλία), στη Μεθώνη (Μεσσηνία, Ν. Πελοπόννησος), στο Φιλώτα (Φλώρινα), στην Άνδρο (Κυκλάδες) και στα Αντικύθηρα. Επίσης, συμπεριλαμβάνεται και ένας ακόμα σταθμός σε μεγάλο υψόμετρο (2340 μ.) στην Νεραϊδορράχη του όρους Χελμού στα Καλάβρυτα (Αχαϊα).

Σε όλους τους παραπάνω σταθμούς καταγράφεται η ένταση της ολικής εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας (W/m2), σε πέντε από αυτούς καταγράφεται επιπλέον η ένταση της διάχυτης συνιστώσας ηλιακής ακτινοβολίας (W/m2) ενώ σε τέσσερις από αυτούς και η διάρκεια ηλιοφάνειας (σε λεπτά).

Ειδικότερα, στους ακτινομετρικούς σταθμούς του Θησείου και της Πεντέλης καταγράφονται επιπλέον η ένταση προσλαμβανόμενης Υπεριώδους Ακτινοβολίας (Ολική UV, UV-A, UV-B) καθώς και η ένταση φυσικού φωτισμού (Lux) (Ολική και/ή Διάχυτη).

Παράλληλα καταγράφονται και όλες οι βασικές μετεωρολογικές παράμετροι όπως η θερμοκρασία (οC) και σχ. Υγρασία (%) του αέρα, η ατμοσφαιρική πίεση (hPa), η ταχύτητα (m/s) και η διεύθυνση (σε μοίρες) πνέοντος ανέμου καθώς και η αθροιστική βροχόπτωση (mm).

Οι μετρήσεις των σταθμών (ακτινομετρικές & μετεωρολογικές) σε πραγματικό χρόνο, με ανανέωση δεδομένων ανά 10 λεπτά, είναι διαθέσιμες στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας www.iersd.noa.gr/WeatherOnLine.

Για κάθε μετρούμενη παράμετρο διατίθεται και το ιστορικό κύμανσής της για διάστημα 10 ημερών.

Όλες οι ακτινομετρικές και οι βασικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις και μετρήσεις αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων για περαιτέρω στατιστική ανάλυση.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Το ΙΕΠΒΑ διαθέτει μοναδικό εξοπλισμό για τις επιτόπιες μετρήσεις και την τηλεπισκόπηση της βροχόπτωσης. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα κινητό ραντάρ καιρού, ένα βιντεο-δισδρόμετρο δύο διαστάσεων και ένα δίκτυο βροχόμετρων με καταγραφείς δεδομένων. Το σύστημα μπορεί να καταγράψει ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ραγδαία βροχόπτωση, χαλαζόπτωση, σίφωνες σε τοπικό επίπεδο και σε αποστάσεις μέχρι και 100 Km.