ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΝΕΑ

Διεθνής Διάκριση για τον Διευθυντή του Ινστιτούτου ΙΕΠΒΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αναφορών του 7ου κύκλου αξιολόγησης του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή – IPCC (AR7), ο φορέας συμπεριέλαβε την έκδοση μιας Ειδικής Αναφοράς (Special Report) στο αντικείμενο «Κλιματική Αλλαγή και Πόλεις» και προς τούτου εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2023 διεθνή πρόσκληση για εμπειρογνώμονες για την στελέχωση της ομάδας εννοιολόγησης και οριοθέτησης του αντικειμένου της Ειδικής Αναφοράς (scoping).

Δικαίωμα για προτάσεις υποψηφίων είχαν τα κράτη μέλη του IPCC και διεθνείς οργανισμοί και συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 1200 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο. Η τελική επιλογή των 100 εμπειρογνωμόνων έγινε με βάση την επιστημονική, τεχνική και κοινωνικοοικονομική εμπειρογνωμοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη και την γεωγραφική εκπροσώπηση, την πρότερη εμπειρία, την ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων και την εκπροσώπηση διαφορετικών ομάδων ενδιαφερομένων και χρηστών.

Στην παραπάνω επιτροπή εμπειρογνωμόνων επελέγη, ως ο μοναδικός Έλληνας, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, που πέραν της λίστας των προτεινόμενων υποψηφίων από την Ελλάδα, προτάθηκε και από τον Διακυβερνητικό Οργανισμό Γεωπαρατήρησης (GEO – Group on Earth Observation), καθώς πέραν της εξειδίκευσής του κατέχει και τον ρόλο του ενός εκ των τριών συμπροέδρων του Προγραμματικού Συμβουλίου του ανωτέρω οργανισμού.