ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΝΕΑ

Συμμετοχή ερευνητών του ΙΕΠΒΑ στο International Radiation Symposium 2024 στην Κίνα με παρουσιάσεις που απέσπασαν επαινετικά σχόλια και βράβευση αναρτημένης εργασίας (poster)

Στις 17-21 Ιουνίου ο Δρ. Παναγιώτης Κοσμόπουλος, Εντεταλμένος Ερευνητής, και ο κ. Σταύρος Βίγκος, Επιστημονικός Συνεργάτης, παρευρέθηκαν στην πόλη Hangzhou της Κίνας, εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο International Radiation Symposium 2024.
Το Διεθνές Συμπόσιο Ακτινοβολίας (IRS) πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική πόλη. Φέτος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Θεσσαλονίκη το 2022, διοργανώθηκε από κοινού από τη Σχολή Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο Zhejiang και τη Διεθνή Επιτροπή Ακτινοβολίας της Διεθνούς Ένωσης Μετεωρολογίας και Επιστημών της Ατμόσφαιρας (IRC/IAMAS).
Το IRS 2024 παρείχε μια ολοκληρωμένη διεθνή πλατφόρμα για την παρουσίαση και συζήτηση των πρόσφατων ερευνητικών επιτευγμάτων και των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα της ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας.
Τόσο ο Δρ. Κοσμόπουλος, όσο και ο κ. Βίγκος βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων με παρουσιάσεις πάνω στο σχεδιασμό και τη διαχείριση ηλιακής ακτινοβολίας και ενέργειας με κλιματικές τάσεις από τοπική μέχρι παγκόσμια κλίμακα, την ανάπτυξη ψηφιακού διδύμου σε επίπεδο έξυπνης πόλης καθώς και ηλιακού κτηματολογίου για τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας στα πλαίσια των προγραμμάτων ThinkingEarth και Climpact.
Οι παρουσιάσεις του Δρ. Κοσμόπουλου δέχτηκαν πληθώρα ερωτήσεων από το ακροατήριο και ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια από αυθεντίες του χώρου όπως ο Bernhard Mayer. Ταυτόχρονα, το poster του κ. Βίγκου κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο μεταξύ 90 συμμετοχών, όντας μάλιστα ο μοναδικός προπτυχιακός φοιτητής μεταξύ διδακτορικών φοιτητών και ήδη καταξιωμένων ερευνητών, και τραβώντας την προσοχή εκπροσώπων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Huawei, αποκομίζοντας εκδήλωση ενδιαφέροντος για ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες.