ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΝΕΑ

ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ: Πατάμε play στον ρυθμό της βιώσιμης πόλης!

Η πρόταση “ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ”, η οποία συντονίζεται  από τον Δήμο Ιωαννίνων και υποστηρίζεται από το Δήμο Κοζάνης, την ΕΛΣΤΑΤ, την εταιρεία περιβαλλοντικής συμβουλευτικής Breakeven Consulting και το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ξεχωρίζει στην Ευρώπη.

Με την ένταξή της στο πρόγραμμα NetZeroCities/Horizon Europe, αποτελεί τη μοναδική ελληνική πρόταση που εγκρίθηκε για την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της αστικής βιωσιμότητας.

Το πρόγραμμα NetZeroCities, μέρος της πρωτοβουλίας Horizon Europe, συγκέντρωσε  έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στις πόλεις που επιθυμούσαν να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα και βιωσιμότητα. Συνολικά, κατατέθηκαν πάνω από 300 προτάσεις από πόλεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά μόλις 26 προτάσεις που αφορούν σε 48 πόλεις επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία.

Τα Ιωαννίνα και η Κοζάνη ήταν δύο από αυτές τις επιλεγμένες πόλεις, και μάλιστα είναι οι μοναδικές ελληνικές που συμμετέχουν μέσω του προγράμματος “ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ”. Η επιτυχία αυτή επισημαίνει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων, δημοτικών αρχών και εξειδικευμένων εταιρειών για την προώθηση της βιωσιμότητας στις πόλεις μας και καταδεικνύει τον ηγετικό ρόλο του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της έξυπνης αστικής ανάπτυξης.

Στα πλαίσια του  προγράμματος θα υλοποιηθούν καινοτόμες δράσεις για την κλιματική αλλαγή, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία που αναπτύχθηκαν από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξασφαλίζοντας ότι οι πόλεις αυτές θα αποτελέσουν πρότυπα καινοτομίας και βιωσιμότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το  Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης με την εξειδίκευσή του στην αστική ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα, έχει δημιουργήσει  εργαλείο αιχμής που χρησιμοποιεί ελεύθερα δεδομένα και δορυφορικές τεχνολογίες για την παρακολούθηση των επιπτώσεων των κλιματικών δράσεων. Το εργαλείο αξιοποιεί μεγάλες ποσότητες δεδομένων (Big Data) και πληροφορίες από το πρόγραμμα Κοπέρνικος, για να παρακολουθήσει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, τη χρήση ηλιακής ενέργειας και τις εκπομπές από τις οδικές μεταφορές. Παράλληλα, ενσωματώνει τις δυνατότητες ηλεκτροκίνησης και πρασίνου, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο μοντέλο για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων.

Η συνεργασία  των ερευνητικών ομάδων APCG (Atmospheric Physics and Chemistry Group)GREC (Group Energy Conservation) και SOLEA (Renewable Energy Applications Group) του Ινστιτούτου, το καθιστούν κορυφαίο στην παροχή υπηρεσιών αστικής βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.

Η καινοτομία και  η αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών και δεδομένων προσφέρουν συνδυαστική προσέγγιση εξασφαλίζοντας υψηλή γεωχωρική ανάλυση και εξατομικευμένα σχέδια δράσης για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών καθιστώντας την προσφορά του Ινστιτούτου πολύτιμη και αποτελεσματική στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων των πόλεων για το μέλλον.