Υπηρεσίες Καιρού

Πρόγνωση καιρού

Η επιχειρησιακή πρόγνωση καιρού παρουσιάζεται στο κοινό μέσα από τη δημοφιλή ιστοσελίδα www.meteo.gr (στα ελληνικά), καθώς και μέσω της ιστοσελίδας www.noa.gr/forecast (στα αγγλικά). Το Meteo.gr παρέχει προβλέψεις 6 ημερών για τον καιρό σε 500 πόλεις σε όλη την Ελλάδα , σε συνδυασμό με προβλέψεις UV . Επιπλέον παρέχεται διαδραστικός χάρτης με λεπτομερείς προγνώσεις ανέμου καθώς και προβλέψεις κύματος για τις ελληνικές θάλασσες .


Προγνώσεις δείκτη UV

Ο δείκτης UV διεθνώς ορίζεται ως έκφραση του κινδύνου της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας για τον άνθρωπο και το οικοσύστημα. Το ΙΕΠΒΑ παρέχει σε ημερήσια βάση πρόβλεψη του δείκτη UV μέσω της ιστοσελίδας http://www.meteo.gr/meteoplus/uv.cfm. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει ένα μοντέλο μεταφοράς ακτινοβολίας με παραμέτρους εισόδου, όπως η ζενίθεια ηλιακή γωνία, η πρόβλεψη νεφοκάλυψης , η προβλεπόμενη στήλη του όζοντος ( παρέχεται από το KNMI / ESA), η λευκαύγεια του εδάφους και το υψόμετρο για κάθε επιμέρους περιοχή του χάρτη πρόγνωσης.


Μετεωρολογικές παρατηρήσεις

Το εκτεταμένο δίκτυο των περίπου 260 πλήρως αυτοματοποιημένων μετεωρολογικών σταθμών, που λειτουργεί το ΙΕΠΒΑ σε όλη την Ελλάδα , προσφέρει στο κοινό, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο ( ανανέωση δεδομένων κάθε 10 λεπτά ) , πληροφορίες σχετικά με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν. Οι μετεωρολογικές παράμετροι που παρουσιάζονται είναι οι εξής : η θερμοκρασία αέρα (ºC) και η σχετική υγρασία (%) , ατμοσφαιρική πίεση (hPa) , η ταχύτητα ανέμου (m/s ή Km/h) και η διεύθυνση του ανέμου, η αθροιστική βροχόπτωση (mm).

Σε επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς , μετρώνται επίσης η ολική εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία (W/m²) και η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία. Χάρτες μετρήσεων των παραπάνω μετεωρολογικών παραμέτρων είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω των ιστοσελίδων: www.meteo.gr/meteoplus/gmap.cfm, και www.meteo.noa.gr/WeatherOnLine. Όλες οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις και μετρήσεις αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων για περαιτέρω στατιστική ανάλυση. Ιστορικά στοιχεία των αυτόματων σταθμών δίνονται στη σελίδα www.meteo.gr/meteosearch.


Καταγραφή ακραίων καιρικών φαινομένων

Το ΙΕΠΒΑ διαθέτει μοναδικό εξοπλισμό για τις επιτόπιες μετρήσεις και τηλεπισκόπηση της βροχόπτωσης. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα κινητό ραντάρ καιρού, ένα βιντεο-δισδρόμετρο δύο διαστάσεων και ένα δίκτυο βροχόμετρων με καταγραφείς δεδομένων. Το σύστημα μπορεί να καταγράψει ακραία καιρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο (ραγδαία βροχόπτωση, χαλαζόπτωση, σίφωνες) σε αποστάσεις μέχρι και 100 Km.


Καταγραφή κεραυνικής δραστηριότητας

Το ΙΕΠΒΑ λειτουργεί από το 2006 σύστημα ανίχνευσης κεραυνικής δραστηριότητας μεγάλης εμβέλειας (ZEUS) με 6 αισθητήρες σε όλη την Ευρώπη . Τα δεδομένα παρέχονται για όλη την Ελλάδα, σε πραγματικό χρόνο μέσω του συνδέσμου www.noa.gr/lightning_gr.gif, αλλά και μέσω της διαδραστικής υπηρεσίας www.meteo.gr /meteoplus /thunders.cfm.


Ερευνητές που συμμετέχουν
Dr. Kotroni VassilikiΔιευθύντρια Ερευνών

Δρ. Κοτρώνη Βασιλική

kotroni@noa.gr
+30 210 8109126
CV

Dr. Lagouvardos KostasΔιευθυντής Ερευνών

Δρ. Λαγουβάρδος Κων/νος

lagouvar@noa.gr
+30 210 8109127
CV

Dr. Psiloglou VassilisΚύριος Ερευνητής

Δρ. Ψυλόγλου Βασίλειος

bill@noa.gr
+30 210 8109133
CV

Dr. Kalogiros JohnΚύριος Ερευνητής

Δρ. Καλόγηρος Ιωάννης

jkalog@noa.gr
+30 210 8109128
CV

Dr. Kazadzis StylianosΚύριος Ερευνητής

Δρ. Καζαντζής Στυλιανός

kazadzis@noa.gr
+30 210 8109204
CV

Υπόλοιπο προσωπικό

Κα. Κοπανιά Θεοδώρα
Δρ. Παπαγιαννάκη Αικατερίνη
Kς. Κάππος Νίκος

 

Login

Please login using your email and password.

I forgot my password | Update Account

...or Sign Up!
×