Ραντάρ Καιρού Βιντεο-δισδρόμετρο
ΙΕΠΒΑ 1η σελίδα
ΙΣΤΟΡΙΑ 
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 
ΕΡΕΥΝΑ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 
Καιρός 
Νέα, ανακοινώσεις 
Αλλες ιστοσελίδες 
Επικοινωνία με μας
ΕΑΑ κεντρική σελίδα
επιστροφή 

Ραντάρ Καιρού και
Μετρήσεις Βροχόπτωσης


Ραντάρ Καιρού

Το ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ διαθέτει μοναδικό εξοπλισμό για τις επιτόπιες μετρήσεις και τηλεπισκόπηση της βροχόπτωσης. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα κινητό ραντάρ καιρού, ένα βιντεο-δισδρόμετρο δύο διαστάσεων και ένα δίκτυο βροχόμετρων με καταγραφείς δεδομένων.

Το σύστημα ραντάρ καιρού X-POL είναι μια μονάδα ραντάρ Doppler διπλής πόλωσης, σε μήκος κύματος 3,2cm (X-band), προσαρμοσμένο στην πλατφόρμα ενός φορτηγού. Το ραντάρ κατασκευάστηκε από την Binet Inc. σε συνεργασία με το NCAR, ΗΠΑ. Η εμβέλεια του συστήματος είναι επιλέξιμη μέχρι 150 km, η ανάλυση έως 30 m και η μέγιστη ταχύτητα περιστροφής της κεραίας 25 μοίρες/sec. Η σύγχρονη εκπομπή σήματος οριζόντιας και κατακόρυφης πόλωσης επιτρέπει τη γρήγορη σάρωση της κεραίας, χωρίς να υποβαθμίζει την ποιότητα των μετρήσεων. ΟΙ άμεσα μετρώμενες παράμετροι από το ραντάρ περιλαμβάνουν την ανακλαστικότητα οριζόντιας και κατακόρυφης πόλωσης, ταχύτητα Doppler, φασματικό εύρος και διαφορική μετατόπιση φάσης. Το σύστημα μπορεί να δώσει εκτιμήσεις με υψηλή ανάλυση της κατανομής της κατακρήμνισης, διακρίνοντας μεταξύ υγρής και στερεής φάσης του νερού, καθώς και το ανεμολογικό πεδίο.

Τα χαρακτηριστικά αυτά κάνουν το σύστημα ιδεώδες για υδρομετεωρολογικές μελέτες, γεωργικές εφαρμογές και έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. Στο παρελθόν το X-POL χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, σε προγράμματα πεδίου στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στο Πρόγραμμα Μικροφυσικής για την περιοχή Keys NASA-CAMEX (KAMP) και στο Διεθνές Πρόγραμμα Η2Ο (IHOP) στη Δυτική Οκλαχόμα, χρηματοδοτούμενο από το NSF.

Βιντεο-δισδρόμετρο

Το βιντεο-δισδρόμετρο δύο διαστάσεων του ΕΑΑ, είναι επίσης ένα από τα λίγα τέτοια όργανα παγκοσμίως. Το δισδρόμετρο κατασκευάστηκα από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Τεχνολογία Εφαρμοσμένων Συστημάτων Johanneum, της Αυστρίας.

Χρησιμοποιεί δύο ακτίνες φωτός σε ορθογώνια διάταξη, καθώς και κάμερες ταχείας γραμμικής σάρωσης, για την καταγραφή του σχήματος των σωματιδίων που διασχίζουν τις ακτίνες φωτός. Το σύστημα έχει ανάλυση 0,2mm και κάνει εκτίμηση της ταχύτητας πτώσης, της οριζόντιας ταχύτητας, της διαμέτρου, της πλάτυνσης και της γωνίας πρόσπτωσης κάθε σωματιδίου, καθώς και της κατανομής μεγέθους σταγόνων και το ρυθμό βροχόπτωσης με ακρίβεια καλύτερη από 10%. Το δισδρόμετρο και τα βροχόμετρα παρέχουν μετρήσεις αναφοράς των χαρακτηριστικών της βροχής για τη βαθμονόμηση και επικύρωση των μετρήσεων του ραντάρ X-POL.

 

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
PRIMAVERA
PROMED
IMPEL
MICE
MINOS
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2001 Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών